Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 21 návštěvníků)

Rychlý a úžasný mazanec NEJEN pro začátečníky :-))) A pro ty, kdo se nekamarádí s droždím:-)))

0.0
Rychlý a úžasný mazanec NEJEN pro začátečníky :-))) A pro ty, kdo se nekamarádí s droždím:-)))

Potřebné ingredience

4 vejce, 170 g moučkový cukr, 170 g Hera (nebo máslo), 250 g tvaroh ( dávám vaničkový, červený), mouka Zlatka ( kupuju v Kauflandu) nebo hladká mouka asi 600 g, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu + šťáva z jednoho citronu nebo pár kapek citr.esence (nemusí být), trocha rumu , špetka soli. A pak, kdo co má v mazanci rád, např.rozinky namočené v rumu, mandle, ořechy...

Postup přípravy

Těsto jde připravit jak v domácí pekárně, tak ručně :-).V pekárně je to jednoduché, nejdříve tekuté věci, pak sypké a dát zamíchat.Hlídat, aby těsto byla nelepivá koule...Zkoušela jsem, těsto je krásně vláčné...

Ručně:
3 vejce dáme do nádoby spolu s oběma cukry, vyšleháme ručním šlehačem, přidáme změklou Heru nebo máslo a šleháme ještě chvíli.Přidáme tvaroh, špetku soli, citr.kůru, citr.šťávu, rum.Naposled vmícháme mouku spolu s prášky do pečiva.(Nebojte se, opravdu tam patří dva!) Někdy je to přesně 600 g mouky, někdy o trochu více, vyzkoušejte.Naposled přidávám rozinky a mandle.(Kdo co má rád, peču i verzi bez, pro jedince, kteří neustále rozinky vydloubávají ven :-) Přendáme těsto na vál a vypracujeme nelepivé těsto.Vytvarujeme dva mazance.Přendáme na plech, kde máme buď pečící papír nebo folii na pečení.Uděláme na mazanci nožem křížek, zlehka.Potřeme posledním, čtvrtým vajíčkem, které si předtím v hrnečku rozšleháme.Dáváme do předehřáté trouby, asi na 180 *C.Pečeme asi 10 - 15 minut na této teplotě, pak zmírníme na 150-160*C.Vajíčkem mašlujeme několikrát, až do úplného spotřebování.Mazanec tak nepopraská, je krásně lesklý. v troubě ještě trochu nakyne.Celková doba pečení je 45 - 60 minut, podle trouby.To se prostě musí vyzkoušet...nejlépe špejlí :-)))
Vytáhneme na mřížku a pocukrujeme.Pak už se jen nestačíme divit, jak rychle jsou mazance pryč!Pekla jsem vždy klasiku z droždí, ale tento mazanec předčí ty ostatní.Asi díky tvarohu zůstává krásně vláčný.Hmmm a neodolatelně voní při pečení...........
DOBROU CHUŤ!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Odesa 30. 12. 2011, 11:09
s kynutým těstem nejsme moc kamarádi :´( :´( :´( :´( :´( zkusím (D) (D)
kveta25 27. 5. 2011, 12:39
zkouším, tak uvidím ^o)
petra.l 2. 4. 2010, 21:28
Dopečeno, je vynikající (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Marule 4. 4. 2010, 18:24
@petra.l To jsem moc ráda! U nás se po nich vždy jen zapráší...Letos jim ještě konkurují jidáše pokapané medem... ,-) Pěkné sváteční chvilky přeju. M. (F)
Ilonáček 21. 3. 2010, 20:43
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie